Data 11 listopada związana jest z wieloma rocznicami i ważnymi wydarzeniami historycznymi. Rocznica zakończenia I wojny światowej, odzyskania przez Polskę niepodległości czy też otworzenia słynnej Route 66. Dla Poznaniaków jest to jednak data związana z jednym z ważniejszy świąt w mieście – Dniem Św. Marcina. Największym symbolem tego święta jest natomiast Rogal Świętomarciński. Oto 10 najważniejszych ciekawostek na jego temat.

1. Tradycja wypiekania Rogali Świętomarcińskich sięga według legendy 11 listopada 1891 roku, kiedy to ks. Jan Lewicki, proboszcz parafii Św. Marcina poprosił wiernych, aby zrobili coś dla ubogich. W odpowiedzi cukiernik Józef Melzer upiekł trzy blachy rogali, które rozdał ubogim za darmo, a bardziej zamożne osoby mogły je kupić. Tradycja ta z czasem na stałe wpisała się w poznański kalendarz i co roku kolejni cukiernicy zaczęli wypiekać rogale.

Rogal Świętomarciński (fot. Michał Banach)
Rogal Świętomarciński (fot. Michał Banach)

2. W praktyce najstarsza wzmianka na temat rogali wypiekanych na 11 listopada pochodzi z 1860 roku. Jest to najstarsza znana reklama Rogali Świętomarcińskich, więc prawdopodobnie były one wypiekane już wcześniej.

3. Rogal Świętomarciński składa się z ciasta półfrancuskiego na bazie margaryny, z nadzieniem z białego maku, okruchami ciasta biszkoptowego, cukru, orzechów, rodzynek, owoców kandyzowanych i aromatu migdałowego. Rogal musi być zwijany na kształt podkowy, a masa musi być nakładana między warstwami ciasta. Zwinięty rogal oblewany jest lukrem z kawałkami orzechów.

4. Waga jednego rogala waha się w granicach 150-250 g (kiedyś musiały one mieć masę 200-250 g). Jeden rogal ma około 850-1200 kcal.

Rogal Świętomarciński (fot. Michał Banach)
Rogal Świętomarciński (fot. Michał Banach)

5. Aby rogal mógł być nazwany Rogalem Świętomarcińskim musi być wypieczony według specyfikacji a następnie uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Można spotkać w cukierniach podobne rogale, ale innych nazwach, ponieważ nie uzyskały one certyfikatu. Co ciekawe, niektóre z nich mają bardzo podobny a czasami nawet lepszy smak niż certyfikowane rogale.

6. Certyfikat nadawany jest na okres 3 lat, a w tym czasie wypieki poddawane są kontrolom. Jeśli ich jakość nie odpowiada specyfikacji, certyfikat można utracić.

Rogal Świętomarciński (fot. Michał Banach)
Rogal Świętomarciński (fot. Michał Banach)

7. Rogal Świętomarciński został w 2008 roku wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych Unii Europejskiej. Oznacza to zastrzeżenie nazw Rogal Marciński i Rogal Świętomarciński.

8. Szacuje się, że w rocznie wypieka się ponad 700 ton rogali (ponad 2,5 mln sztuk), a samego 11 listopada sprzedaje się 250 ton. Koszt rogala to około 30-40 zł za kg.

Rogal Świętomarciński (fot. Michał Banach)
Rogal Świętomarciński (fot. Michał Banach)

9. Tradycja wypiekania Rogali Świętomarcińskich jest związana głównie w Poznaniem i częścią Wielkopolski, ale stopniowo jest on promowany w całej Polsce. Najlepsze i najświeższe rogale można jednak kupić tylko w Poznaniu.

10. W centrum Poznania funkcjonuje Rogalowe Muzeum Poznania poświęcone Rogalom Świętomarcińskim. Muzeum znajduje się pod adresem Stary Rynek 41, a wejście znajduje się od ulicy Klasztornej 23.

Wspieraj SmartAge.pl na Patronite
Udostępnij.