Mrożonki

Obok konserw, drugim sposobem przechowywania żywności, który jest dzisiaj na porządku dziennym są mrożonki. Proces zamrażania jedzenia by zachować jego świeżość jest bardzo starym wynalazkiem. Jednakże początkowo było to raczej przypadkowe działanie, lub ograniczone czasowo, gdyż korzystano z naturalnych metod – czyt. zimą przy niskich temperaturach.

Pod koniec XIX wieku zaczęto eksperymentować z zamrażaniem żywności w Rosji. Transporty głównie mięsa, pływały zimą nawet do Wielkiej Brytanii. Do zamrożenia ładunku wykorzystywano naturalne niskie temperatury jakie panowały na Morzu Północnym. Nie było to jednak opłacalne przedsięwzięcie, a dodatkowo mogło być prowadzone tylko zimą.

Na początku XX wieku, Clarence Birdseye pracujący jako biolog w północnej Kanadzie spotkał plemiona Inuitów, którzy przechowywali żywność w zamrożonych beczkach. Nie było to trudne, ponieważ panujące tam temperatury często spadały do -40 stopni. Birdseye zauważył, że ze względu na bardzo szybkie zamrażanie żywności, zachowywała ona swoją jakość, w przeciwieństwie do stosowanych wcześniej metod wolnego mrożenia.

Clarence Birdseye

Clarence Birdseye

Po powrocie do USA, na początku lat 20. Birdseye postanowił stworzyć maszynę do zamrażania żywności. Nie musiał przejmować się przechowywaniem zamrożonego jedzenia, ponieważ równolegle na rynku zaczęły pojawiać się pierwsze chłodziarki i zamrażarki domowe. Nie były to może najlepsze twory, a często były bardzo niebezpieczne, ale ważne że były.

Birdseye początkowo wykorzystywał nadmuch zimnym powietrzem o temperaturze -43 stopni do zamrażania ryb. Szło mu średnio, a jego firma szybko zbankrutowała. Warto dodać, że na swoje pierwsze urządzenie do zamrażania wydał… 7 dolarów. Postanowił wówczas zacząć od nowa i w 1924 roku opatentował specjalną zamrażarkę z przenośnikiem taśmowym. I tym razem mu się udało. Produkcja była niewielka, ale wynalazek zaczął przykuwać uwagę.

W 1929 roku firma Postum Company znana dzisiaj jako General Foods Corporation, zakupiła od Birdseyea wszystkie patenty i znaki handlowe za sumę 22 milionów dolarów (sic!). Natychmiast wynalazek został zmodyfikowany i ulepszony. Niespełna rok później w sklepach zaczęły pojawiać się pierwsze mrożone produkty. Tym razem nie były to już tylko ryby i mięsa, ale również warzywa, owoce i owoce morza.

Musiało jednak minąć jeszcze wiele lat, zanim w domach lodówki z zamrażarkami stały się na tyle popularne, aby produkować mrożonki masowo.

Różne rodzaj mrożonek

Różne rodzaj mrożonek

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Podziel się.

O autorze

Michał Banach

Gdybym miał spisać wszystkie swoje zainteresowania to nie starczyłoby mi życia. Głównie interesuję się historią, militariami i techniką a także fotografią, ale lista ta mogłaby być znacznie dłuższa. Skończyłem studia na kierunkach stosunki międzynarodowe oraz dziennikarstwo i komunikacja społeczna na Wydziale Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM.