Historię można opowiadać na różne sposoby. Opisując historię konfliktów, odkryć, polityki lub… kuchni. Andrzej Fiedoruk w swojej książce Jak dawniej jadano opowiada historię nie tylko polskiej kuchni, ale też historię Polski z perspektywy tego co i jak jadano oraz dlaczego.

Prze wiele wieków to żywność, a dokładnie sposoby jej produkcji, przechowywania oraz zwyczaje kulinarne determinowały przebieg konfliktów zbrojnych, kształtowanie się państw i kultur. Historia jedzenia i rozwoju kuchni pozwala więc poznać historię świata oraz zrozumieć czynniki, przez które nasze życie wygląda dzisiaj tak a nie inaczej.

Andrzej Fiedoruk w swojej książce postanowił prześledzić historię polskiej kuchni na przestrzeni wieków. Od czasów Słowian, przez Piastów, Jagiellonów, Rzeczypospolitej Obojga Narodów, zaborów aż po XX wiek. Poszczególne rozdziały opisują zarówno warunki, w jakich produkowano żywność, jak ją spożywano, przechowywano i jaki miało to wpływ na życie ludzi.

Każdy rozdział wypełniony jest anegdotami, krótkimi opisami wydarzeń, przepisami i ciekawostkami, które pozwalają lepiej zrozumieć poszczególne etapy naszej historii. Nie są to więc encyklopedyczne i pozbawione emocji chronologiczne opisy wydarzeń czy też potraw. Dzięki temu książka ta ma przyjemną i wciągającą formę.

Najwięcej miejsca autor poświęcił początkom państwa polskiego. Było to trudnym zadaniem, ponieważ zachowało się mało dokumentów i źródeł pozwalających na dokładne opisanie kuchni z tamtych czasów. Mimo to jest to bardzo ciekawa i pełna wielu smaczków część książki. Niestety nie można tego samego powiedzieć o ostatnich rozdziałach, przedstawiających historię polskiej kuchni w drugiej połowie XX wieku. Chociaż czasy te są nam zdecydowanie bliższe i zostały dobrze opisane w przekazach prasowych a także historycznych, w książce Jak dawniej jadano autor potraktował je bardzo ogólnikowo.

Z jednej strony jest to zrozumiałe, ponieważ łatwo znaleźć historię kuchni w czasach PRL, ale jednak aż chciałoby się poznać tę historię w takiej samej formie jak opisane były wcześniejsze lata. Zwłaszcza, że mimo wszystko to w ostatnich latach ukształtowała się najbardziej nasza rodzima kuchnia. Jest to tak naprawdę jedyna istotna wada książki.

Jak dawniej jadano to bardzo ciekawa i wciągająca książką, którą warto przeczytać jeśli chce się poznać zarówno historię naszej kuchni, ale też poznać często pomijane w książkach historycznych wydarzenia, które miały olbrzymi wpływ na naszą historię, ale właśnie z perspektywy kuchni. Należy jednak pamiętać, że nie jest to sucha książka historyczna, tylko opowieść, która ma budzić ciekawość oraz przekazywać informacje w sposób wciągający, a nie encyklopedyczny.

Więcej informacji o książce – Jak dawniej jadano – Wydawnictwo RM

Jak dawniej jadano
Jak dawniej jadano

Discover more from SmartAge.pl

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Wspieraj SmartAge.pl na Patronite
Udostępnij.
SmartAge.pl
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.