Historię można opowiadać na różne sposoby. Opisując historię konfliktów, odkryć, polityki lub… kuchni. Andrzej Fiedoruk w swojej książce Jak dawniej jadano opowiada historię nie tylko polskiej kuchni, ale też historię Polski z perspektywy tego co i jak jadano oraz dlaczego.

Prze wiele wieków to żywność, a dokładnie sposoby jej produkcji, przechowywania oraz zwyczaje kulinarne determinowały przebieg konfliktów zbrojnych, kształtowanie się państw i kultur. Historia jedzenia i rozwoju kuchni pozwala więc poznać historię świata oraz zrozumieć czynniki, przez które nasze życie wygląda dzisiaj tak a nie inaczej.

Andrzej Fiedoruk w swojej książce postanowił prześledzić historię polskiej kuchni na przestrzeni wieków. Od czasów Słowian, przez Piastów, Jagiellonów, Rzeczypospolitej Obojga Narodów, zaborów aż po XX wiek. Poszczególne rozdziały opisują zarówno warunki, w jakich produkowano żywność, jak ją spożywano, przechowywano i jaki miało to wpływ na życie ludzi.

Każdy rozdział wypełniony jest anegdotami, krótkimi opisami wydarzeń, przepisami i ciekawostkami, które pozwalają lepiej zrozumieć poszczególne etapy naszej historii. Nie są to więc encyklopedyczne i pozbawione emocji chronologiczne opisy wydarzeń czy też potraw. Dzięki temu książka ta ma przyjemną i wciągającą formę.

Najwięcej miejsca autor poświęcił początkom państwa polskiego. Było to trudnym zadaniem, ponieważ zachowało się mało dokumentów i źródeł pozwalających na dokładne opisanie kuchni z tamtych czasów. Mimo to jest to bardzo ciekawa i pełna wielu smaczków część książki. Niestety nie można tego samego powiedzieć o ostatnich rozdziałach, przedstawiających historię polskiej kuchni w drugiej połowie XX wieku. Chociaż czasy te są nam zdecydowanie bliższe i zostały dobrze opisane w przekazach prasowych a także historycznych, w książce Jak dawniej jadano autor potraktował je bardzo ogólnikowo.

Z jednej strony jest to zrozumiałe, ponieważ łatwo znaleźć historię kuchni w czasach PRL, ale jednak aż chciałoby się poznać tę historię w takiej samej formie jak opisane były wcześniejsze lata. Zwłaszcza, że mimo wszystko to w ostatnich latach ukształtowała się najbardziej nasza rodzima kuchnia. Jest to tak naprawdę jedyna istotna wada książki.

Jak dawniej jadano to bardzo ciekawa i wciągająca książką, którą warto przeczytać jeśli chce się poznać zarówno historię naszej kuchni, ale też poznać często pomijane w książkach historycznych wydarzenia, które miały olbrzymi wpływ na naszą historię, ale właśnie z perspektywy kuchni. Należy jednak pamiętać, że nie jest to sucha książka historyczna, tylko opowieść, która ma budzić ciekawość oraz przekazywać informacje w sposób wciągający, a nie encyklopedyczny.

Więcej informacji o książce – Jak dawniej jadano – Wydawnictwo RM

Jak dawniej jadano
Jak dawniej jadano

Discover more from SmartAge.pl

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Wspieraj SmartAge.pl na Patronite
Udostępnij.