Arbuzy to bardzo specyficzne rośliny z rodziny dyniowatych. Zawierają bardzo dużo wody i są odporne na wysokie temperatury. Ze względu na swój słodki smak traktowane są jako owoce, chociaż zgodnie z klasyfikacją powinny być warzywem. Co istotne, współczesne arbuzy mają niewiele wspólnego z swoimi historycznymi przodkami

Krótka historia arbuzów

Według badań archeologicznych, arbuzy uprawiano już około 3500 r. p.n.e. w Libii, jednak w wielu miejscach w Afryce znaleźć można ślady ich obecności. Nasiona arbuzów odnaleziono na wykopaliskach w Afryce Zachodniej, Nigerii czy też Egipcie. Starożytni cenili je za zgromadzoną w nich wodę, do której dostęp w Afryce zawsze był utrudniony. Ogólna łatwość uprawy i naturalne występowanie w wielu miejscach w Afryce sprzyjały ich popularyzacji.

Arbuz (fot. Olga Yastremska/depositphotos.com)
Arbuz (fot. Olga Yastremska/depositphotos.com)

Około VII wieku n.e. arbuzy dotarły do Indii, a w X wieku do Chin. Mniej więcej w tym samym czasie zaczęły również docierać przez półwysep Iberyjski do Europy. Dopiero jednak w XVII wieku zaczęły być uprawiane na większą skalę. Hiszpańscy konkwistadorzy rozprzestrzenili arbuzy w Ameryce, gdzie szybko zaczęto je uprawiać od Ameryki Północnej aż po Południową.

Od początku istnienia przemysłowych upraw arbuzów starano się uzyskać jak najlepsze odmiany. Początkowo arbuzy były gorzkie i miały żółty kolor wewnątrz. Z czasem dzięki selektywnej uprawie pojawiły się arbuzy w znanej nam współcześnie formie – słodkie z czerwonym wnętrzem. W 1939 roku w Japonii zaczęto eksperymentować z uprawą arbuzów pozbawionych pestek, jednak dopiero niedawno zaczęły one zyskiwać popularność głównie w USA.

Arbuz (fot. Nagy-Bagoly Ilona/depositphotos.com)
Arbuz (fot. Nagy-Bagoly Ilona/depositphotos.com)

Ciekawostki

Arbuz w 90% składa się z wody. W Azji, Ameryce Południowej oraz w rejonie Morza Śródziemnego oprócz słodkiego wnętrza, spożywa się też przetworzoną skórę. Najczęściej jest ona marynowana lub podpiekana na grillu. Standardowo arbuz waży od 6 do 20 kg, ale najcięższy jaki kiedykolwiek wyhodowano ważył 159 kg. Dokonał tego Chris Kent z Suvoerville w stanie Tennessee. Rekord ten wpisano do Księgi rekordów Guinnessa 4 października 2013 roku.

W Japonii uprawiane są zarówno arbuzy bezpestkowe jak i… prostokątne. Umieszczone w specjalnych klatkach, rosnąc utrzymują kształt. Niestety z racji braku dostępu do odpowiedniej ilości słońca, zwykle nie są dojrzałe i mają bardziej dekoracyjny charakter.

Arbuz (fot. Oleg Malszakow/depositphotos.com)
Arbuz (fot. Oleg Malszakow/depositphotos.com)

Obecnie największym producentem arbuzów są Chiny, jednak ogólnie uprawia się go w 96 krajach na całym świecie. Występuje ponad 1200 różnych odmian arbuzów, różniących się konsystencją miąższu, rozmiarami, wagą, kolorem itp. Jedną z odmian jest żółty arbuz, który jest słodszy od czerwonego. W zależności od nasłonecznienia, arbuzy są gotowe do zbiorów po 100 lub więcej dniach. Łodygi na których rosną mogą mieć od 2 do nawet 5 m długości, a korzenie sięgają na około 60 cm.

Arbuz (fot. Leonid Iastremskiy/depositphotos.com)
Arbuz (fot. Leonid Iastremskiy/depositphotos.com)

Discover more from SmartAge.pl

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Wspieraj SmartAge.pl na Patronite
Udostępnij.
SmartAge.pl
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.