Arbuzy to bardzo specyficzne rośliny z rodziny dyniowatych. Zawierają bardzo dużo wody i są odporne na wysokie temperatury. Ze względu na swój słodki smak traktowane są jako owoce, chociaż zgodnie z klasyfikacją powinny być warzywem. Co istotne, współczesne arbuzy mają niewiele wspólnego z swoimi historycznymi przodkami

Krótka historia arbuzów

Według badań archeologicznych, arbuzy uprawiano już około 3500 r. p.n.e. w Libii, jednak w wielu miejscach w Afryce znaleźć można ślady ich obecności. Nasiona arbuzów odnaleziono na wykopaliskach w Afryce Zachodniej, Nigerii czy też Egipcie. Starożytni cenili je za zgromadzoną w nich wodę, do której dostęp w Afryce zawsze był utrudniony. Ogólna łatwość uprawy i naturalne występowanie w wielu miejscach w Afryce sprzyjały ich popularyzacji.

Arbuz (fot. Olga Yastremska/depositphotos.com)
Arbuz (fot. Olga Yastremska/depositphotos.com)

Około VII wieku n.e. arbuzy dotarły do Indii, a w X wieku do Chin. Mniej więcej w tym samym czasie zaczęły również docierać przez półwysep Iberyjski do Europy. Dopiero jednak w XVII wieku zaczęły być uprawiane na większą skalę. Hiszpańscy konkwistadorzy rozprzestrzenili arbuzy w Ameryce, gdzie szybko zaczęto je uprawiać od Ameryki Północnej aż po Południową.

Od początku istnienia przemysłowych upraw arbuzów starano się uzyskać jak najlepsze odmiany. Początkowo arbuzy były gorzkie i miały żółty kolor wewnątrz. Z czasem dzięki selektywnej uprawie pojawiły się arbuzy w znanej nam współcześnie formie – słodkie z czerwonym wnętrzem. W 1939 roku w Japonii zaczęto eksperymentować z uprawą arbuzów pozbawionych pestek, jednak dopiero niedawno zaczęły one zyskiwać popularność głównie w USA.

Arbuz (fot. Nagy-Bagoly Ilona/depositphotos.com)
Arbuz (fot. Nagy-Bagoly Ilona/depositphotos.com)

Ciekawostki

Arbuz w 90% składa się z wody. W Azji, Ameryce Południowej oraz w rejonie Morza Śródziemnego oprócz słodkiego wnętrza, spożywa się też przetworzoną skórę. Najczęściej jest ona marynowana lub podpiekana na grillu. Standardowo arbuz waży od 6 do 20 kg, ale najcięższy jaki kiedykolwiek wyhodowano ważył 159 kg. Dokonał tego Chris Kent z Suvoerville w stanie Tennessee. Rekord ten wpisano do Księgi rekordów Guinnessa 4 października 2013 roku.

W Japonii uprawiane są zarówno arbuzy bezpestkowe jak i… prostokątne. Umieszczone w specjalnych klatkach, rosnąc utrzymują kształt. Niestety z racji braku dostępu do odpowiedniej ilości słońca, zwykle nie są dojrzałe i mają bardziej dekoracyjny charakter.

Arbuz (fot. Oleg Malszakow/depositphotos.com)
Arbuz (fot. Oleg Malszakow/depositphotos.com)

Obecnie największym producentem arbuzów są Chiny, jednak ogólnie uprawia się go w 96 krajach na całym świecie. Występuje ponad 1200 różnych odmian arbuzów, różniących się konsystencją miąższu, rozmiarami, wagą, kolorem itp. Jedną z odmian jest żółty arbuz, który jest słodszy od czerwonego. W zależności od nasłonecznienia, arbuzy są gotowe do zbiorów po 100 lub więcej dniach. Łodygi na których rosną mogą mieć od 2 do nawet 5 m długości, a korzenie sięgają na około 60 cm.

Arbuz (fot. Leonid Iastremskiy/depositphotos.com)
Arbuz (fot. Leonid Iastremskiy/depositphotos.com)

Subskrybuj nasz newsletter!

Co tydzień, w naszym newsletterze, czeka na Ciebie podsumowanie najciekawszych artykułów, które opublikowaliśmy na SmartAge.pl. Czasem dorzucimy też coś ekstra, ale spokojnie, nie będziemy zasypywać Twojej skrzynki zbyt wieloma wiadomościami.

Wspieraj SmartAge.pl na Patronite
Udostępnij.
SmartAge.pl
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

×