Mocne alkohole występują w różnorodnych, jakże barwnych anturażach. Każdy ze spotykanych za barem wysokoprocentowych trunków może być spożywany na wiele różnych sposobów. Solo, z lodem czy odrobiną wody, a także jako kluczowy element barmańskich kompozycji – a zatem w pysznych koktajlach. Chyba nie zaskoczymy nikogo pisząc, że dobierając towarzystwo dla ulubionego specjału, warto zwrócić uwagę na pogodę za oknem oraz aktualną temperaturę. Do rzeczy – jak pić różne dobre alkohole latem?

Jak pić alkohole w zależności od pory roku?

Zacznijmy od stwierdzenia, które dla wielu może okazać się dość oczywiste. Otóż innego rodzaju i w odmienny sposób pijemy mocne alkohole jesienią lub mroźną (deszczową?) zimą, inaczej natomiast słoneczną wiosną czy podczas gorącego lata. W pierwszym przypadku poszukujemy specjałów, które rozgrzeją nas w chłodne dni, pobudzą krążenie i będą pasowały do nieco cięższych potraw. Z radością przyrządzamy grzańce lub koktajle serwowane na gorąco (jak Bombardino czy Hot Toddy), sięgamy po kieliszek koniaku lub lampkę czerwonego wina. No a latem? Wtedy to zdecydowanie bardziej niż rozgrzania potrzebujemy orzeźwienia czy ochłody. Sięgamy zatem po koktajle o słodko-kwaśnym smaku, koniecznie z dużą ilością lodu, ewentualnie degustujemy nasz ulubiony napitek „on the rocks”. Przyjrzymy się, w jakim wydaniu znane i lubiane alkohole mogą przypaść nam do gustu latem!

Whisky, rum, gin – jak je pić latem?

Whisky – z klasą w każdym wydaniu

Na wstępie musimy oczywiście zaznaczyć, że zdaniem ortodoksyjnych degustatorów whisky pija się „tylko i wyłącznie” w odsłonie solowej. Dodatek wody i lodu może bowiem utrudnić rozchodzenie się, a zatem także i identyfikację, poszczególnych nut aromatycznych. My jednak mimo wszystko jesteśmy otwarci na eksperymenty! Dlatego uważamy, że w ciepłe letnie dni whisky jak najbardziej można pić z lodem. Zwłaszcza że istnieją propozycje wręcz wskazane przez producentów do spożywania w tej wersji (na przykład Ballantine’s albo Talisker Skye, którą pija się z tzw. kamieniami). Oczywiście podczas wakacji warto dać szansę też whisky w połączeniu z różnymi wyszukanymi dodatkami!

Whisky bardzo dobrze smakuje z colą, sokiem pomarańczowym, jabłkowym czy sokiem z cytryny i syropem cukrowym (Whisky Sour). Do eksperymentów barmańskich najlepiej wykorzystać dobre whisky blended, a single malty zostawić sobie na solową degustację (ewentualnie z lodem). Prostym koktajlem na bazie whisky, który jest w stanie zapewnić eksplozję orzeźwienia latem, jest Mint Julep. Aby go przyrządzić, zgniećmy na dnie szklanki z grubym dnem kilka listków mięty wraz z kostką cukru, dodajmy odrobinę wody, wymieszajmy wszystko. Wrzućmy do szkła sporo lodu i zalejmy całość 60 ml whisky (lub, zgodnie z przepisem IBA, whiskey, a dokładniej amerykańskiego bourbona). Inny ciekawy pomysł na letniego drinka z whisky nosi nazwę Boulevardier. Stworzymy go, zestawiając amerykańską whiskey żytnią lub kukurydzianą z Campari oraz słodkim czerwonym wermutem. A jeśli jednak chcemy pozostać przy nieco mniej wyszukanych kompozycjach, zawsze pozostaje kultowa Whisky Old Fashioned!

Whisky, rum, gin – jak je pić latem?

Karaibski rum – poznaj magię tropikalnych drinków!

Rum, czyli pochodzący z Karaibów alkohol na bazie trzciny cukrowej lub melasy, to specjał, który wielu z nas kojarzy się wakacyjną beztroską. I bardzo słusznie! Z jego wykorzystaniem przygotujemy zarówno proste, jak i orzeźwiające koktajle takie jak Mojito (rum, limonka, mięta, syrop cukrowy), Cuba Libre (rum, cola, sok z cytryny) czy Daiquiri (rum, sok z limonki i syrop cukrowy), jak i kompozycje nieco bardziej wyszukane bądź składające się z nieco trudniej dostępnych składników. Niemniej – są to w większości przypadków propozycje idealne na letnią zabawę. O jakiego rodzaju drinkach z rumem myślimy? Na przykład o Pina Coladzie powstającej z połączenia rumu, mleczka kokosowego i soku ananasowego lub tropikalnym koktajlu Bahama Mama (rum biały, rum ciemny, Malibu, sok pomarańczowy, sok ananasowy i grenadina).

Rum biały oraz złoty pozwolą nam stworzyć latem pyszne wakacyjne drinki. Jeśli zależy nam na lekkości – stawiajmy zwłaszcza na rum biały. Jeśli na nieco intensywniejszych doznaniach smakowych – świetnie zagra rum złoty. Ciemny rum starzony lub aromatyzowany warto spożywać zwłaszcza bez dodatków (chyba że w drinkach takich jak Bahama Mama albo Mai Tai!). Chociaż koneserzy mogą krzywo patrzeć na osoby pijające dobry rum z lodem, latem mamy wszelkie prawo skorzystać z tej odrobiny ochłody!

Whisky, rum, gin – jak je pić latem?

Niezastąpiony gin – król letnich koktajli

Gdybyśmy jednak mieli wybrać naszego faworyta, jeśli chodzi o mocny alkohol na lato, bez wątpienia okazałby się nim gin. Z całym szacunkiem dla whisky, rumu i innych mocnych specjałów – ale to właśnie on naszym zdaniem zapewnia, serwowany w doborowym towarzystwie rzecz jasna, najwyższy poziom orzeźwienia. Nawet pozornie banalne połączenie jak Gin & Tonic lub gin z naszym ulubionym sokiem może stanowić świetny wybór na lato. A co dopiero, gdy posuniemy się nieco dalej i zestawimy gin z sokiem z cytryny, syropem cukrowym i wodą mineralną (Gin Fizz), wytrawnym wermutem (Martini Dry), kordiałem limonkowym (Gimlet) czy nawet Szampanem (French 75). Zapewniamy, że stawiając w te wakacje na gin, bez trudu znajdziemy mnóstwo klasycznych i bardzo nowatorskich zastosowań dla tego wyrazistego alkoholu. Czy musimy jeszcze kogokolwiek przekonywać do śmiałych barmańskich prób?

Whisky, rum, gin – jak je pić latem?

A co z resztą trunków?

Oczywiście także klasyczna wódka w towarzystwie dodatków bezalkoholowych i alkoholowych pozwoli nam wyczarować wiele kompozycji idealnych na lato, choćby Cranberry Tini z likierem żurawinowym i sokiem jabłkowym. Podobnie jak ognista tequila – kultowe kompozycje Tequilla Sunrise czy Margarita to dopiero początek pięknej przygody z tym meksykańskim skarbem. A może ponadto warto dać szansę tequili z solą i cytryną lub limonką? To jest myśl! O czym jeszcze nie wypada zapominać? Otóż o tym, że świetnymi trunkami na lato okazują się napoje alkoholowe nieco słabsze, doskonałe do picia solo (schłodzone) albo w nieoczywistych drinkach. Czyli jakie? Oczywiście wina musujące takie jak Prosecco czy Cava!

A zatem rum, whisky i gin to specjały, które latem warto, jak nigdy indziej, wypróbować w wielu różnych zestawieniach barmańskich. Lato to czas przygód – bierzmy na tapet (albo za bar) najciekawsze, a może nawet nieco szalone, połączenia!

Whisky, rum, gin – jak je pić latem?

Subskrybuj nasz newsletter!

Co tydzień, w naszym newsletterze, czeka na Ciebie podsumowanie najciekawszych artykułów, które opublikowaliśmy na SmartAge.pl. Czasem dorzucimy też coś ekstra, ale spokojnie, nie będziemy zasypywać Twojej skrzynki zbyt wieloma wiadomościami.

Wspieraj SmartAge.pl na Patronite
Udostępnij.
SmartAge.pl
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

×