W degustacji alkoholu znaczenie ma nie tylko jego jakość, ale również sposób trzymania kieliszka w dłoni.

Jak trzymać kieliszek do wina

Nie bez powodu kieliszki do wina są pękate. Dzięki takiemu kształtowi trunek staje się bardziej aromatyczny, z uwagi na większy kontakt wina w powietrzem. Kieliszki do wina białego są nieco mniejsze niż te do wina czerwonego, są także węższe – ma to na celu podtrzymanie niższej temperatury cieczy. Białe wino najlepiej smakuj schłodzone, dlatego też nie powinno się trzymać kieliszka za jego pękatą część, ale zawsze za nóżkę. Delikatne wykonywanie ruchów kolistych nadgarstka dłoni, w której trzyma się wino pozwala na uzyskanie głębszego aromatu.

Warto wyposażyć swój barek w różne rodzaje kieliszków do wina. Nie tylko w kieliszki o klasycznym kształcie, ale i wyjątkowo designerskie szkło, a nawet kieliszki dedykowane konkretnym szczepom. Taka kolekcja nie tylko pozwoli nam zadbać o wyjątkowe nakrycie stołu, ale wydobędzie także aromaty spożywanego trunku.

Nawet w przypadku wina używa się różnych kieliszków do różnych win

Nawet w przypadku wina używa się różnych kieliszków do różnych win

Jak trzymać kieliszek do koniaku

Często można zauważyć osoby, które koniak podają w szerokich szklankach niczym whisky, albo w podobny sposób trzymają szkło. Nie jest to prawidłowa metoda. Koniak podajemy w niskich, mniejszych kieliszkach. Nie ma potrzeby ogrzewać szkła w dłoni, prawidłowo i bardziej elegancko będzie trzymać naczynie za nóżkę. Skąd takie błędne przekonanie o sposobie picia koniaku? Kiedyś trzymano kieliszek w dłoni, aby ogrzać trunek gdy jego temperatura spadała poniżej 20 stopni Celsjusza. Należy mieć jednak na uwadze, że temperatura uznawana za pokojową była niższa, co przekładało się na tempo “stygnięcia” alkoholu. Co do zasady – koniakowi nie służy ani ogrzewanie go, ani schładzanie, może on stracić na smaku. Wybierając idealny kieliszek do koniaku warto znaleźć taki, który będzie można wygodnie trzymać za nóżkę, niezbyt szeroki – aromat nie powinien zbyt szybko się ulatniać.

Odpowiedni sposób podania i degustacji alkoholi pozwoli odkryć nam bukiet smaków. Koniak czy wino staną się idealnym dodatkiem do eleganckiej kolacji, spotkania biznesowego czy przyjęcia w gronie znajomych.

Podziel się.