Wino – nektar bogów, napój jak mało który wpisany w kulturę judeo-chrześcijańską. Odwieczny symbol elegancji i kultury przed duże K… Trunek, który doczekał się swojej własnej dyscypliny naukowej (enologia czyli nauka o winie). Liczni znawcy tematu (blogerzy, sommelierzy, producenci) zgodnie przyznają, że nie sposób zgłębić całą wiedzę na jego temat. Myśląc o winie mam w pamięci scenę z filmu” Skrzydełko czy nóżka”, w której znany krytyk kulinarny (w tej roli genialny Louis de Funes) na podstawie jedynie obserwacji bezbłędnie opisuje alkohol znajdujący się w kieliszku.
Poniżej znajdziecie parę ciekawostek na temat wina, które mam nadzieje rozbudza waszą chęć zgłębiania tematu i poznania historii tego trunku:
- Każde wino powstaje w wyniku fermentacji moszczu (soku) z winorośli, wino czerwone jest efektem fermentacji owoców ze skórką, natomiast aby uzyskać wino białe skórkę należy wcześniej usunąć,
- Najsłynniejsze szczepy win czerwonych to: Cabernet Savignion, Merlot, Pinor Noir, Malbec, Syrah (Shiraz), Primitivo,
- Najsłynniejsze szczepy win białych: Chardonnay, Riesling, Sauvignion Blanc, Gewurztaminer, Muscat, Furmint,
Sprawdź naszą bogatą ofertę-białe wina na wybieramwino.pl
- Dostępne są także wina różowe (fermentacja ze skórkami jednak krótsza niż w przypadku wina czerwonego) i… pomarańczowe (sok z białych winogron + skórki, krótka fermentacja….
- …a także wina wegańskie (w procesie filtracji nie używa się produktów pochodzenia zwierzęcego – które w żaden sposób nie wpływają na smak wina) oraz… bezalkoholowe (alkohol usuwany jest w końcowym procesie powstawania wina),
- Szampanem określamy tylko wina produkowane w Szampanii – jednej z francuskich prowincji – wszystkie inne wina z bąbelkami to po prostu wina musujące, z których najsłynniejsze to hiszpańska Cava i włoskie Prosecco,
- Białe wino i różowe należy podawać schłodzone w temperaturze 8-10 °C, natomiast wino czerwone w temperaturze max 16-18 °C. Szampany i wina musujące w temperaturze 10-12 °C.
- Czerwone wino w miarę możliwości należy otworzyć wcześniej aby poprzez kontakt z tlenem uwolniło swoje aromaty (bukiet). Wino można poddać również procesowi dekantacji (przelewania do szklanego naczynia), które poza wspomnianym napowietrzeniem pomaga pozbyć się osadu wytrąconego podczas procesu dojrzewania w butelce,
- Im starsze wino tym lepsze? – zdecydowana większość win dostępnych na rynku nie ma tzw. potencjału starzenia i należy je wypić w ciągu 2-3 lat. Jedynie około 5% można przechowywać dłużej (głównie czerwone),
- Wino zamykane nakrętką nie ustępuje jakości temu z korkiem. Większość win z tzw. Nowego Świata (USA, Australia, Chile, RPA) wieńczą zakrętki. Korek (naturalny, nie sztuczny) jest niezastąpiony w przypadku wspomnianych już win z dobrym potencjałem do starzenia, natomiast zakrętka jest rozwiązaniem bardziej praktycznym np. gdy nie mamy zamiaru opróżniać butelki w ten sam dzień, w którym została otwarta. Podobnie jak charakterystyczne wgłębienie w dnie butelki nie świadczy o tym, że znajdujący się w niej trunek jest z zasady lepszy niż ten w butelce z płaskim dnem,
- Dla prawdziwego konesera ważne jest nie tylko to jakie wino przyszło mu degustować, ale także do jakiego kieliszka zostało nalane. Inny wygląd mają kieliszki do wina czerwonego, inny do białego a jeszcze inne są do win musujących. Wyróżnia się także specjalne kieliszki dedykowane konkretnym szczepom (np. kieliszki do rieslinga czy pinot noir),
- Siarka jest nieodłącznym elementem wina. Jest substancją potrzebną do fermentacji i chroni przed bakteriami,
- W Polsce konsumpcja wina z roku na rok rośnie, czemu sprzyja coraz większa liczba sklepów specjalistycznych, producentów oraz … rodzimych winnic,
- Na temat zasady łączenia wina z jedzeniem napisano już całe tomy. Powszechnie przyjęło się, że białe wina pasują do ryb, owoców morza, drobiu czy makaronu, natomiast wina czerwone podaje się do potraw z czerwonego mięsa i dziczyzny. Obecnie odchodzi się już od takich sztywnych podziałów. Najważniejsze aby zapamiętać, że do słodkich potraw i deserów zawsze daje się tylko słodkie wino. Te o dużej kwasowości podkreślają kwaśność potraw, a dania pikantne i słone lubią słodycz.
To tylko parę kropel wiedzy w wielkim oceanie pod nazwą: wiedza o winie. Jej zgłębienie zająć może lata albo i nawet całe życie, zwłaszcza, że rosnąca popularność tego trunku sprawia, że pojawia się coraz więcej małych winnic specjalizujących się w produkcji win według własnych receptur.
Discover more from SmartAge.pl
Subscribe to get the latest posts sent to your email.