Papryczka chili podkręci smak każdego dania, jeśli tylko zostanie dodana w umiarze. Oprócz wyrazistego smaku niesie ze sobą właściwości prozdrowotne, a nawet podkręci przemianę materii. Warto sięgnąć po to warzywo, aby urozmaicić dietę, a przy tym wpłynąć pozytywnie na spadek masy ciała.

Skąd pochodzi papryczka chili?

Papryczka chili pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy przywiózł ją w XV wieku Krzysztof Kolumb. Dzięki swojemu ostremu smakowi zastąpiła drogi wówczas pieprz. Hiszpanie i Portugalczycy nazwali ją nawet pieprzem tureckim. Papryka chili nie jest tylko jednym gatunkiem papryki. Pod tą nazwą kryje się bowiem wiele odmian tego warzywa, a należą do nich: ancho, cayenne, aleppo, jalapeno, pasila, koreańskie chili, piri piri, chile de arbol. Swoją nazwę – „chili” papryka zawdzięcza mnichom europejskim, którzy hodowali je w swoich ogrodach botanicznych jako prawdziwe warzywne osobliwości.

Papryka chili

Papryka chili – właściwości prozdrowotne

Papryczka chili, jak każda odmiana papryki, posiada cenne witaminy (m.in. witaminę C, B6, K1, A) oraz minerały (takie jak potas czy magnez). Ważniejsze jest jednak to, że ma w sobie związek o nazwie kapsaicyna, który działa silnie przeciwzapalnie i odpowiada między innymi za podkręcenie tempa przemiany materii. To właśnie kapsaicyna odpowiada za bardzo ostry smak papryczki chili, a jej ilość decyduje o pikanterii warzywa. Chcąc zbadać, które gatunki papryki są najbardziej ostre, stworzono nawet skalę Scoville’a (SHU), która jest skalą ostrości papryki.

W zależności od skali SHU wyróżnia się następujące poziomy ostrości papryki:

  • lekko ostra 0:5000 SHU,
  • średnio ostra 5000-20000 SHU,
  • bardzo ostra 20000-70000 SHU,
  • ekstremalnie ostra: 70000-300000 SHU.

Papryka chili

Jak wykorzystać papryczkę chili?

Papryczka chili nadaje się jako dodatek do wielu potraw, którym chcemy dodać pikantności. Pasuje zarówno do dań głównych, jak i deserów. W jej stosowaniu najważniejszy jest umiar i ścisłe trzymanie się proporcji umieszczonych w przepisie. W przeciwnym razie ostrość dania może zniechęcić do spożywania potrawy, a przecież nie o to w gotowaniu chodzi.

Papryczka chili – przepisy na danie główne

W sieci można znaleźć wiele przepisów na dania główne z dodatkiem papryczek chili czy też sosu chili. Dużą popularnością cieszą się sprawdzone przepisy na stronie Akademii Smaku. Można tam znaleźć przepisy na chili con carne, burgery chili, tortille nadziewane fasolką meksykańską, placki z dyni i cukinii z chilli. Nas urzekł makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami po tajsku, głównie ze względu na swoją prostotę wykonania, jak i wyrafinowany smak. Warto go wypróbować, nadaje się bowiem zarówno na codzienne danie obiadowe, jak i kolację jedzoną z przyjaciółmi.

Zobacz także: Sprawdzone przepisy z papryką chili

Papryka chili

Papryczka chili – przepis na deser

Czekolada i chili to bardzo zgrany duet, dlatego miłośnicy łakoci powinni wypróbować przepis na pyszne ciasto czekoladowe z chili. Aby je wykonać, potrzebujemy następujących składników:

  • 200 g masła,
  • 4 jajek,
  • 160 g czekolady 70 %,
  • Brązowego cukru,
  • 2 łyżek kakao,
  • 50 g zmielonych migdałów,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 4 łyżek mleka,
  • 1,5-2 łyżeczek zmielonych suszonych płatków chili (jeśli wykonujemy ciasto pierwszy raz, weźmy 1,5 łyżeczki).

Papryka chili

Wszystkie wymienione wyżej składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pierwszy etap wykonania ciasta to rozpuszczenie w rondelku masła i wrzucenie do niego pokrojonej na drobne kawałeczki czekolady. Składniki te mieszamy ze sobą tak długo, aż uzyskamy gładki, jednolity czekoladowy sos o gładkiej konsystencji. W międzyczasie możemy przygotować w osobnym naczyniu suche składniki: przesianą mąkę pszenną, migdały, proszek do pieczenia, kakao oraz płatki chili.

Mieszamy je ze sobą i odstawiamy. Następnie w innym garnku ucieramy ze sobą jajka i cukier. Miksujemy je do momentu, aż zrobi się z nich przyjemna, puszysta pianka, a masa potroi swoją objętość. Potem, nie przerywając miksowania, a jedynie zmniejszając trochę obroty widełek, dodajemy do masy jajecznej masę czekoladową. Wlewamy ją powoli, aby nie opadła pianka. Wyłączamy mikser i następnie przy pomocy łyżki mieszamy ze sobą mokre i suche składniki, dolewając przy tym mleko. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.

Ciasto wlewamy do dwóch foremek o wymiarach 20×21 cm i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut. Kiedy wyjmiemy ciasto z piekarnika, możemy polać je czekoladową polewą wykonaną z 200 ml śmietany kremówki, 200 g posiekanej czekolady 70% oraz 1 łyżeczki zmielonych płatków chili.

Papryka chili

Przepis na sos sriracha

Sos sriracha to jeden z najostrzejszych sosów, jakie w ogóle istnieją, dlatego należy dozować go z rozwagą, aby nie wywołać dolegliwości jelitowych. Wystarczy kilka kropli, by podkręcić odpowiednio smak potrawy i wydobyć z niej esencję smaku. Koncepcja na sos z papryczek chili powstała podobno w Tajlandii w mieście o nazwie Sri Racha. To tam miażdżono ze sobą dużą ilość papryczek chili, cukru, octu oraz soli, tworząc jego pierwszą wersję.

Zobacz także: Sprawdzony przepis na sos sriracha

Olej z papryczek chili

Może to kogoś zdziwić, ale olej z papryczek chili nadaje się zarówno do jedzenia, jak i smarowania ciała. Aby go uzyskać, wystarczy pokroić 10 ostrych papryczek chili z gniazdami nasiennymi, przełożyć do szklanego naczynia i zalać 2 szklankami oliwy z oliwek extra vergin. Potem należy odstawić to w ciemne miejsce i odczekać 7-8 dni. Każdego dnia należy potrząsać słoikiem, by wymieszać ze sobą składniki. Po upływie 8 dni należy przelać zawartość szklanego naczynia przez gazę i wlać do szklanej butelki. Można go używać do sałatek lub innych potraw lub nacierać nim mięśnie i stawy, kiedy pojawią się rożnego rodzaju dolegliwości bólowe. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to aby nie aplikować oleju na zadrapania i na śluzówki, bo można doprowadzić do ich podrażnienia.

Papryka chili

Podziel się.