Świeże owoce i warzywa są istotnymi składnikami wielu dań zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Pozwalają na nadanie potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Aby możliwie jak najdłużej móc cieszyć się świeżością zakupionych owoców i warzyw, przechowujemy je w odpowiedniej temperaturze w lodówce. Niestety jednak czasem nie wystarcza to, by zachować ich pożądaną konsystencję, smak czy kolor. Jak więc zachować ich świeżość na dłużej?

Żywność świeża na dłużej – od czego zacząć? 

Przede wszystkim warto wiedzieć, że samo wrzucenie produktów spożywczych do chłodziarki może nie wystarczyć do zachowania ich świeżości przez odpowiednio długi czas. Istotną rolę odgrywa bowiem dokładne umiejscowienie poszczególnych artykułów w konkretnych miejscach w lodówce. Doskonałym tego przykładem jest mleko, często umieszczane na drzwiach chłodziarki, gdzie panuje stosunkowo wysoka i zmienna temperatura. Samo mleko i inne produkty mleczne nie powinny być przechowywane w takich warunkach – znacznie korzystniejsze będzie umieszczenie ich na najwyższej półce lodówki, gdzie panuje dosyć wysoka, lecz stała temperatura.  

Oprócz odpowiedniego rozmieszczenia wszystkich produktów w poszczególnych miejscach lodówki istotną kwestią jest także właściwa ocena tego, czy dany artykuł w ogóle powinien znajdować się w chłodziarce. Szereg produktów spożywczych znacznie lepiej czuje się bowiem w temperaturze pokojowej, która zdecydowanie bardziej sprzyja zachowaniu ich świeżości.   

Artykułami spożywczymi, których nie należy przechowywać w lodówce, są między innymi: chleb, banany, cytrusy, czosnek, cebula oraz ziemniaki.  

Jak zachować świeżość żywności na dłużej?

Przechowywanie żywności – specjalne pojemniki i nie tylko 

W zachowaniu na dłużej odpowiedniej świeżości produktów spożywczych pomogą także specjalne pojemniki na żywność. Wykonane z ekologicznego tworzywa sztucznego lub szkła, szczelnie zamykane gwarantują zachowanie należytego poziomu wilgotności, a także zapobiegają przenikaniu aromatów w lodówce. W tego rodzaju pojemnikach warto przechowywać między innymi surowe mięso i ryby, jak również sery i wędliny.  

Należy wykorzystywać także nowoczesne udogodnienia, w jakie wyposażone są obecnie inteligentne lodówki. Mowa tu przede wszystkim o specjalnych szufladach, a także o innowacyjnym systemie MultiFlow, który dzięki szczególnej cyrkulacji powietrza w urządzeniu pozwala na zachowanie optymalnej temperatury, jak również poziomu wilgotności. Dzięki temu rozwiązaniu nie musimy samodzielnie i na bieżąco zajmować się takimi czynnościami jak regulacja temperatury w lodówce, gdyż inteligentna technologia będzie robić to za nas – i to ze znacznie lepszym efektem. 

Z pomocą nowoczesnych technologii, takich jak MultiFlow, możliwe jest znacznie dłuższe przechowywanie produktów spożywczych przy jednoczesnym zachowaniu ich doskonałej świeżości. Program odpowiednio schładza żywność i zabezpiecza ją przed wysuszeniem, dzięki czemu każdy z przechowywanych produktów zachowuje świeżość oraz pożądaną konsystencję, jędrność i przede wszystkim smak.  

Korzystając z najnowszych rozwiązań technologicznych, gwarantujemy sobie znacznie dłuższą świeżość produktów spożywczych, co przekłada się także na możliwość poczynienia zauważalnych oszczędności. W tak prosty sposób możemy również przyczynić się choć do niewielkiego zmniejszenia globalnego problemu, jakim jest marnowanie i wyrzucanie jedzenia.  

Wspieraj SmartAge.pl na Patronite
Udostępnij.