Kuchnia meksykańska i jej wariacje zaczęły zyskiwać popularność w różnych częściach świata od połowy XX wieku. Początkowo w Ameryce Północnej, a później wraz z amerykańskimi żołnierzami i turystami dotarła do innych części świata. Jedną z popularniejszych potraw meksykańskich są nachos. Chociaż kojarzą się całkowicie z meksykiem, ich historia i to jak są podawane wcale nie są aż tak meksykańskie jak się wszystkim wydaje.
Według oficjalnego opisu nachos, a raczej totopos to małe, trójkątne kruche pieczone lub podsmażane kawałki tortilli. Podaje się je z sosami typu quacamole lub serowym. W bardziej rozbudowanej formie, podaje się je zalane sosem serowym z kawałkami mięsa, papryczkami jalapeño, fasolą, sosem salsa i różnymi innymi dodatkami typowymi dla kuchni meksykańskiej.

W powszechnej opinii jest to tradycyjna typowo meksykańska potrawa, jednak jej historia nie jest już taka tradycyjna. Uważa się, że po raz pierwszy nachos podano w 1943 roku w restauracji Victory Club w mieście Piedras Negre tuż przy granicy amerykańsko-meksykańskiej w pobliżu amerykańskiego miasta Eagle Pass. Stacjonujący w amerykańskiej bazie Fort Duncan po drugiej stronie granicy żołnierze i ich rodziny często przekraczały granicę i korzystali z uroków meksykańskiej kuchni.
Pewnego dnia do restauracji jak zwykle przyszły żony amerykańskich żołnierzy. Jeden z pracowników restauracji, Ignacio Anaya García szukał szefa kuchni, ale nie mógł go znaleźć. W tej sytuacji poszedł sam do kuchni i wziął kawałki tortilli, pociął je na małe trójkątne kawałki, posypał serem Wisconsin i podgrzał na elektrycznym grillu aż ser się roztopił. Następnie pokroił papryczki jalapeño na plasterki i położył je na roztopionym serze.

Tak podana potrawa zyskała uznanie gości, którzy zapytali się jak się nazywa. Nie mając czasu do namysłu, Ignacio powiedział, że jest to Nachos. Nazwa ta na stałe przylgnęła do tej potrawy. Co ciekawe, słowo Nacho to zdrobnienie od Ignacio.
Nachos szybko zyskały popularność wśród gości restauracji i zostały na stałe dodane do menu. Z czasem potrawa dotarła do kolejnych miast w USA, a wraz z amerykańskimi żołnierzami, turystami odwiedzającymi Meksyk, a także emigrującymi meksykanami dotarła do innych części świata. Popularność nachos sprawiła, że wielu producentów przekąsek zaczęło produkować nachosy w formie chipsów w paczkach. Pierwszymi jednymi z najpopularniejszych stały się Doritos, które trafiły do sprzedaży w 1964 roku, a w 1966 roku były dostępne w całych Stanach Zjednoczonych.

Początkowo dostępne w paczkach nachosy nie zawierały żadnych dodatków. Z czasem zaczęto jednak produkować ich wersje solone i obsypane przyprawami – m.in. ostrymi bądź o smaku sera. Nachos podawane z sosem serowym, albo raczej sosem udającym serowy stały się popularną przekąską na meczach czy też w kinach.
Obecnie nachosy są popularne na całym świecie i występują w różnych formach oraz smaku. Nie zawsze robi się je jednak z typowych dla kuchni meksykańskiej składników. Również sposób podania może być bardzo różny i zależy od pomysłowości restauracji czy też baru. Mimo to nachosy cały czas kojarzone są z typowo meksykańską kuchnią, chociaż prawda jest taka, że były raczej przypadkowym tworem, który powstał z potrzeby chwili, ale na stałe wpisał się kuchnię meksykańską.
Źródło zdjęć: Depositphotos.com
Discover more from SmartAge.pl
Subscribe to get the latest posts sent to your email.