Gazowe płyty kuchenne niegdyś stanowiły podstawowe wyposażenie niemal każdej kuchni. Dziś, choć konkurują z płytami elektrycznymi i indukcyjnymi, nadal cieszą się zainteresowaniem i znajdują swoich zwolenników. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu kuchennej płyty gazowej?
Kryteria wyboru kuchennej płyty gazowej
Urządzenie takie jak płyta kuchenna gazowa to inwestycja na wiele lat. Dlatego też, jej zakup powinien być nieprzypadkowy, a dokładnie przemyślany. Wybierając płytę gazową do zabudowy nie należy kierować się samym wyglądem, lecz przede wszystkim funkcjonalnością. Kryteriów wyboru jest wiele, a najważniejsze z nich omawiamy poniżej.
Rodzaje kuchennych płyt gazowych
Jednym z najczęściej wybieranych typów kuchenek gazowych jest płyta gazowa stalowa. Wykazuje się wysoką odpornością i wytrzymałością tworzywa, z jakiego jest wykonana. Jej główną zaletą jest uniwersalność, bowiem z powodzeniem wpasowuje się w różne aranżacje. Z łatwością można zadbać o jej czystość, jest także łatwa w użytkowaniu. Na rynku dostępne są także płyty kuchenne emaliowane i żeliwne.
Innowacyjnym rozwiązaniem są kuchenne płyty gazowe szklane. Prezentują się bardzo nowocześnie, a swoim wyglądem przypominają płyty indukcyjne. To opcja bezpłomieniowa, bowiem wszystkie palniki umieszczone są tutaj pod powierzchnią płyty. Takie nowoczesne, proekologiczne wydanie tradycyjnej kuchenki gazowej wykazuje się dużym bezpieczeństwem, wygodą użytkowania i czyszczenia oraz wysoką wytrzymałością służącą wiele lat.
Rozmiar i kształt płyty gazowej
To kryteria, które zależne są głównie od wielkości pomieszczenia kuchennego i ilości czasu w nim spędzanego. Standardowe płyty gazowe mają kwadratowy kształt, jednak wśród wszelkich dostępnych rozwiązań znaleźć można także prostokątne oraz bardziej nietypowe, np. owalne. Rozważając kwestię rozmiaru – tutaj warto kierować się ilością miejsca w kuchni i założoną częstotliwością użytkowania.
Ilość i rozmieszczenie palników
Standardowo, płyty gazowe wyposażone są w cztery palniki w różnych wielkościach. To pozwala na ergonomiczne i wygodne gotowanie. Wśród dostępnych płyt znaleźć można także takie dwupalnikowe, sprawdzające się w małych kuchniach. Nowoczesne kuchenki pozbawione są rusztu i jak wspomnieliśmy, palniki znajdują się pod powierzchnią płyty. W wielu modelach nadal jednak występuje ruszt – i tutaj warto wybrać ten dzielony, bowiem jest znacznie wygodniejszy i łatwiejszy w utrzymaniu czystości.