Urządzając kuchnię w swoim lokalu, można zagubić się w gąszczu sprzętów, które należy kupić. Dotyczy to także wyboru tak niezbędnego urządzenia, jakim jest pochłaniacz gastronomiczny. Musi znajdować się on na zapleczu każdej restauracji, jadłodajni, baru czy nawet niewielkiej knajpki. Aby spełniał on należycie swoje zadania, musi być wybrany pod kątem potrzeb i specyfiki danego lokalu.
Okapy kuchenne dla gastronomii – z czego można wybierać?
Rynek branży gastronomicznej ma dziś wiele do zaproponowania właścicielom lokali. Z bardzo szeroką ofertą można się spotkać, również chcąc wybrać odpowiedni okap. Wyciąg gastronomiczny to jedno z najważniejszych urządzeń w profesjonalnie wyposażonej kuchni.
Okapy kuchenne dla gastronomii mogą różnić się między sobą szeregiem parametrów. Mogą mieć rozmaite wymiary – i to zarówno dotyczące długości, szerokości, jak i głębokości. Można się o tym przekonać, przyglądając się ofercie sklepu TECHNICA. Znajdują się tam specjalistyczne okapy kuchenne oraz okapy ze stali nierdzewnej.
Jednak nie wyczerpuje to możliwości co do wykonania tych urządzeń. Aby mogły być one zainstalowane w każdej kuchni, muszą stwarzać różnorodne możliwości montażowe. Niektóre z nich to wyciągi gastronomiczne przyścienne – trapezowe lub skośne, a inne to modele centralne. Wybierając urządzenie, należy mieć przede wszystkim na uwadze skuteczną i efektywną wentylację pomieszczania kuchennego.
Wybór okapu warto skonsultować z fachowcami lub z osobami zawodowo zajmującymi się urządzaniem lokali gastronomicznych. Jest to gwarancja tego, że w pomieszczeniu nie będzie doskwierała zbyt wysoka temperatura, nieprzyjemne zapachy oraz nie będzie unosił się tam nadmiar pary wodnej.
Nie można zapominać także o tym, że pochłaniacz gastronomiczny będzie sprawował się lepiej, jeżeli zostaną do niego dobrane dodatkowe akcesoria. Można w tym celu postawić, chociażby na łapacz tłuszczu. Warto także zastanowić się nad zainstalowaniem regulatora silnika wentylacyjnego pozwalającego kontrolować jego pracę oraz moc. Takie akcesoria zdecydowanie podniosą wydajność okapów.
Zasady doboru właściwego okapu gastronomicznego
Kupując wyciąg do kuchni, należy w pierwszej kolejności przyjrzeć się urządzeniom, nad którymi ma ona zostać zamontowany. To od tego zależy, jaką wielkość powinien mieć okap gastronomiczny .
W kuchni w lokalu niekiedy znajdują się jedynie niewielkie urządzenia. Należą do nich małe kuchenki, frytkownice czy kompaktowe grille. Nad takimi sprzętami wystarczy zamontować okapy ze stali nierdzewnej, których powierzchnia pokrywa się z rozmiarami tych akcesoriów kuchennych.
Inaczej wygląda sprawa, jeżeli okap gastronomiczny ma być umieszczony nad wielopalnikową kuchenką lub nad piecem konwekcyjno-parowym. Wtedy musi on mieć głębokość minimum 20 cm większą niż sam piec. Tylko wtedy będzie efektywnie pochłaniał parę i gorące powietrze.
Kiedy zakończenie przewodów wentylacyjnych znajduje się w środku pomieszczenia, należy postawić na okap centralny. Jeżeli natomiast są one umieszczone na ścianie, warto wybrać model przyścienny. Można także zdecydować się na wyciąg o kształcie pasującym do danej kuchni. Oferta producentów przewiduje modele skośne, trapezowe, skrzyniowe.
O czym jeszcze należy wiedzieć, wybierając okap gastronomiczny?
Nie każdy wie, ale okapy charakteryzują się generowaniem różnego poziomu hałasu. Im jest on niższy, tym urządzenie będzie w mniejszym stopniu przeszkadzało w pracy personelowi. Okap nie powinien emitować dźwięków głośniejszych niż 50 dB. Urządzenie takie umożliwia swobodną komunikację między pracownikami kuchni.