Soki z sokowirówki to alternatywa dla kolorowych napojów, jakie kupujemy w sklepach. Te domowe mają więcej witamin i mniej cukrów oraz konserwantów. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę wybierając warzywa i owoce na domowe soki.

Sok z sokowirówki – jakie owoce i warzywa będą najlepsze?

Na pewno takie, które nam smakują, to podstawa. Nie ma sensu zaczynać przygody z domowymi sokami od picia soku z selera, jeśli jego smak jest dla nas nieakceptowalny. Jeśli dostrzegamy walory odżywcze tych owoców i warzyw, których nie lubimy, możemy dodać ich mniej do naszego soku, wówczas smak będzie niewyczuwalny.

Do sokowirówki najlepiej nadają się twarde warzywa i owoce – jabłka, gruszki, marchew, buraki, seler. Za jej pomocą nie wyciśniemy soku z owoców i warzyw miękkich oraz zawierających skrobię. Banana, papaję mango lub awokado lepiej po prostu zmiksować w blenderze i połączyć z wcześniej wyciśniętym sokiem.

Zobacz: Wyciskarki wolnoobrotowe czy sokowirówki? W czym przygotujesz zdrowsze soki?

Soki z sokowirówki to alternatywa dla kolorowych napojów, jakie kupujemy w sklepach.
Soki z sokowirówki to alternatywa dla kolorowych napojów, jakie kupujemy w sklepach.

Sok z sokowirówki – to musisz wiedzieć, zanim kupisz owoce i warzywa

Owoce i warzywa także mają swoją jakość, nie wszystkie tak samo dobrze nadają się do produkcji soków. W większości przypadków na produkty wystarczy spojrzeć, by wiedzieć, czy będą się nadawały do przygotowania domowych soków.

Przede wszystkim produkty powinny być świeże, niepoobijane, bez plam i przebarwień. Ideałem są takie, które wyglądają na świeżo zerwane, nawet jeśli wiemy, że przebyły długą drogę do Polski, jak np. ananas. Nie kupujemy ananasów miękkich i lepkich. Podobnie rzecz ma się w przypadku rodzimych owoców i warzyw: marchew, pietruszka, seler, burak czy jabłko nie mogą być miękkie. Jeśli mamy wybór, lepiej kupować proste, kształtne marchewki czy pietruszki – łatwiej je obrać.

Można sugerować się też wagą owoców i warzyw. Te cięższe są zapewne świeższe i bardziej soczyste. Owoce i warzywa długo przechowywane nie tylko tracą wiele cennych składników odżywczych, ale też stają się suche – z nich wyciśniemy mniej soku.

Owoce i warzywa także mają swoją jakość, nie wszystkie tak samo dobrze nadają się do produkcji soków. W większości przypadków na produkty wystarczy spojrzeć, by wiedzieć, czy będą się nadawały do przygotowania domowych soków.
Owoce i warzywa także mają swoją jakość, nie wszystkie tak samo dobrze nadają się do produkcji soków. W większości przypadków na produkty wystarczy spojrzeć, by wiedzieć, czy będą się nadawały do przygotowania domowych soków.

Jak przygotować owoce i warzywa przed włożeniem do sokowirówki

Wbrew pozorom nie wszystkie owoce i warzywa trzeba obierać przed włożeniem do sokowirówki. Na pewno trzeba zdjąć skórkę z produktów twardych, takich jak ananas czy melon. Natomiast można darować sobie obieranie jabłek lub gruszek, jednak trzeba je umyć i usunąć ogonki oraz gniazda nasienne.

W przypadku marchwi wiele zależy od jej wyglądu i jakości. Świeżą marchew wystarczy dobrze umyć, tę nieco starszą lepiej obrać. W każdym przypadku trzeba odciąć górną i dolną końcówkę, które nie dość, że są bardzo twarde, to potrafią sprawić, że sok będzie miał gorzki posmak. Podobnie należy obchodzić się z burakami.

Owoce i warzywa powinno się myć wodą o neutralnej temperaturze. Nie zaleca się używania wrzątku, wody gorącej ani bardzo zimnej. Aby dokładnie umyć owoce i warzywa najlepiej jest zanurzyć je pod wodą. Warzywa korzenne można umyć szczoteczką.

Do sokowirówki najlepiej nadają się twarde warzywa i owoce – jabłka, gruszki, marchew, buraki, seler. Za jej pomocą nie wyciśniemy soku z owoców i warzyw miękkich oraz zawierających skrobię.
Do sokowirówki najlepiej nadają się twarde warzywa i owoce – jabłka, gruszki, marchew, buraki, seler. Za jej pomocą nie wyciśniemy soku z owoców i warzyw miękkich oraz zawierających skrobię.

Sok z sokowirówki – czy działa odchudzająco?

Panuje powszechne przekonanie, że picie świeżo wyciskanych soków pomaga schudnąć. W stwierdzeniu tym na pewno jest sporo racji, lepiej pić świeże soki własnej roboty, niż kupować dosładzane napoje. Jednak w przekonaniu, że wszystko, co samodzielnie wyciśnięte, jest zdrowe i odchudzające, kryje się pułapka. Otóż ważne jest nie tylko to, że w ogóle pijemy soki, ale też to, z jakich owoców je robimy. Trzeba pamiętać, że owoce zawierają cukry, niektóre nawet sporo. Codzienna porcja soku bananowo-winogronowego na pewno nie będzie skutecznym lekarstwem odchudzającym, choć niewątpliwie będzie cennym źródłem witamin i minerałów.

Więcej na temat soków z sokowirówek można przeczytać na stronie eldom.eu.


Discover more from SmartAge.pl

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Wspieraj SmartAge.pl na Patronite
Udostępnij.
SmartAge.pl
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.