Soki z sokowirówki to alternatywa dla kolorowych napojów, jakie kupujemy w sklepach. Te domowe mają więcej witamin i mniej cukrów oraz konserwantów. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę wybierając warzywa i owoce na domowe soki.
Sok z sokowirówki – jakie owoce i warzywa będą najlepsze?
Na pewno takie, które nam smakują, to podstawa. Nie ma sensu zaczynać przygody z domowymi sokami od picia soku z selera, jeśli jego smak jest dla nas nieakceptowalny. Jeśli dostrzegamy walory odżywcze tych owoców i warzyw, których nie lubimy, możemy dodać ich mniej do naszego soku, wówczas smak będzie niewyczuwalny.
Do sokowirówki najlepiej nadają się twarde warzywa i owoce – jabłka, gruszki, marchew, buraki, seler. Za jej pomocą nie wyciśniemy soku z owoców i warzyw miękkich oraz zawierających skrobię. Banana, papaję mango lub awokado lepiej po prostu zmiksować w blenderze i połączyć z wcześniej wyciśniętym sokiem.
Zobacz: Wyciskarki wolnoobrotowe czy sokowirówki? W czym przygotujesz zdrowsze soki?
Sok z sokowirówki – to musisz wiedzieć, zanim kupisz owoce i warzywa
Owoce i warzywa także mają swoją jakość, nie wszystkie tak samo dobrze nadają się do produkcji soków. W większości przypadków na produkty wystarczy spojrzeć, by wiedzieć, czy będą się nadawały do przygotowania domowych soków.
Przede wszystkim produkty powinny być świeże, niepoobijane, bez plam i przebarwień. Ideałem są takie, które wyglądają na świeżo zerwane, nawet jeśli wiemy, że przebyły długą drogę do Polski, jak np. ananas. Nie kupujemy ananasów miękkich i lepkich. Podobnie rzecz ma się w przypadku rodzimych owoców i warzyw: marchew, pietruszka, seler, burak czy jabłko nie mogą być miękkie. Jeśli mamy wybór, lepiej kupować proste, kształtne marchewki czy pietruszki – łatwiej je obrać.
Można sugerować się też wagą owoców i warzyw. Te cięższe są zapewne świeższe i bardziej soczyste. Owoce i warzywa długo przechowywane nie tylko tracą wiele cennych składników odżywczych, ale też stają się suche – z nich wyciśniemy mniej soku.
Jak przygotować owoce i warzywa przed włożeniem do sokowirówki
Wbrew pozorom nie wszystkie owoce i warzywa trzeba obierać przed włożeniem do sokowirówki. Na pewno trzeba zdjąć skórkę z produktów twardych, takich jak ananas czy melon. Natomiast można darować sobie obieranie jabłek lub gruszek, jednak trzeba je umyć i usunąć ogonki oraz gniazda nasienne.
W przypadku marchwi wiele zależy od jej wyglądu i jakości. Świeżą marchew wystarczy dobrze umyć, tę nieco starszą lepiej obrać. W każdym przypadku trzeba odciąć górną i dolną końcówkę, które nie dość, że są bardzo twarde, to potrafią sprawić, że sok będzie miał gorzki posmak. Podobnie należy obchodzić się z burakami.
Owoce i warzywa powinno się myć wodą o neutralnej temperaturze. Nie zaleca się używania wrzątku, wody gorącej ani bardzo zimnej. Aby dokładnie umyć owoce i warzywa najlepiej jest zanurzyć je pod wodą. Warzywa korzenne można umyć szczoteczką.
Sok z sokowirówki – czy działa odchudzająco?
Panuje powszechne przekonanie, że picie świeżo wyciskanych soków pomaga schudnąć. W stwierdzeniu tym na pewno jest sporo racji, lepiej pić świeże soki własnej roboty, niż kupować dosładzane napoje. Jednak w przekonaniu, że wszystko, co samodzielnie wyciśnięte, jest zdrowe i odchudzające, kryje się pułapka. Otóż ważne jest nie tylko to, że w ogóle pijemy soki, ale też to, z jakich owoców je robimy. Trzeba pamiętać, że owoce zawierają cukry, niektóre nawet sporo. Codzienna porcja soku bananowo-winogronowego na pewno nie będzie skutecznym lekarstwem odchudzającym, choć niewątpliwie będzie cennym źródłem witamin i minerałów.
Więcej na temat soków z sokowirówek można przeczytać na stronie eldom.eu.
Discover more from SmartAge.pl
Subscribe to get the latest posts sent to your email.