Wiele osób kawą wita każdy poranek – latem i zimą, świątek piątek i w niedzielę. Coraz częściej jest to kawa z ekspresu, która w opinii licznej rzeszy kawoszy zostawia daleko w tyle inne sposoby przyrządzania tego aromatycznego napoju. Jak wiadomo prawdziwym rajem dla wielbicieli stylowych kafejek i najlepszych kaw są Włochy, a skoro Włochy to espresso, od którego zaczyna się wszystko, jeśli chodzi o przeróżne rodzaje kawy.
Rytuał espresso
Wbrew obiegowej opinii i pozorom nazwa najbardziej znanej kawy na świecie wcale nie jest efektem czasu jej przygotowania. Nasze espresso wywodzi się od słowa espressivo, czyli wyrazisty. No cóż, z całą pewnością nie można odmówić espresso wyrazistości oraz intensywnego smaku i aromatu. Specyficzny sposób zaparzania espresso to klucz do uzyskania słynnej mocy, aromatu i wspaniałej pianki.
Ziarna kawy traktuje się niewielką ilością wody (ok. 25-35 ml), musi ona być gorąca (ok. 90,5 – 96 °C) i pod odpowiednim ciśnieniem – 8,5 do 9,5 bara. Wystarczy niespełna 30 sekund, aby uzyskać aromatyczny napar z gęstą pianką, która jest nieodzownym elementem smaku i zapachu tej kawy z ekspresu. Warto wiedzieć, że klasyczne espresso powinno serwować się w podgrzanej filiżance wypełnionej do połowy. Włosi podają przed kawą również kieliszek wody, aby przepłukać kubki smakowe i przygotować je na spotkanie z pysznym naparem
Na początku było espresso…
Espresso to jedna z najpopularniejszych kaw z ekspresu, a jednocześnie początek wielkiej kawowej przygody, ponieważ jest bazą większości napojów kawowych (w tradycji włoskiej), po które tak chętnie sięgamy. Oczywiście wszyscy znamy cappuccino, wiele osób chętnie sięga po latte, warto jednak wiedzieć, że to zaledwie początek, jeśli chodzi o rodzaje kaw. Jest to przydatna wiedza, nie tylko podczas składania zamówienia w ulubionej kawiarni, ale również przy wyborze ekspresu do kawy (asortyment kaw jest wówczas istotnym argumentem).

A zatem mamy nasze bazowe espresso i co dalej?
Cappuccino – kawiarniany hit, do przygotowania tej kawy potrzebujemy ok. 100 ml mleka, które należy spienić i dodać do maleńkiego, mocnego espresso. Pianka uzyskana w ten sposób musi być gęsta i kremowa.
Latte to kolejny mocny punkt kawiarnianego menu oraz naparów zaparzanych w domu. Ta kawa z ekspresu jest podobna do cappuccino, ale zawiera więcej mleka (ok. 200 ml), pianka jest niewielka, na samej górze napoju. To typowa kawa śniadaniowa.
Flat white na bazie podwójnego espresso (doppio), które zalewa się gorącym mlekiem, zgodnie z nazwą ta kawa ma płaską powierzchnię.
Americano – zaparzamy espresso i zalewamy je gorącą wodą (ok. 25-30 ml), albo w wersji bardzo amerykańskiej aż 470 ml wody, dzięki czemu uzyskuje się duży kubek słabej kawy.
Macchiato – mocna wersja kawy z mlekiem, w której do naszego bazowego espresso dodaje się niewielką ilość mleka.
W przypadku latte macchiato proporcja jest odwrotna – do większej ilości spienionego mleka dodaje się małe espresso. Ten rodzaj kawy ma ok 200 ml pojemności i trzy warstwy – mleko na dole szklanki, mleko zmieszane z espresso pośrodku i mleczną piankę na górze.
Mocha – wariacja na temat latte, w której do kawy dodaje się czekoladę, gorące mleko i bitą śmietanę.
Maroshino powstaje w efekcie połączenia espresso z kakao albo syropem czekoladowym i zwieńczenia go niewielką ilością spienionego mleka.
Lungo, czyli espresso „przedłużone” – w tym przypadku przygotowując kawę z ekspresu nie kończymy procesu zaparzania po uzyskaniu ok. 30 ml naparu. Kontynuujemy do pojemności 50-60 ml. Jak łatwo się domyślić jest to kawa delikatniejsza i słabsza.
Ristretto w opozycji do lungo oznacza ograniczenie, czyli napar ma mniejszą pojemność ok. 15 ml. Jest to wiec naprawdę mocna, intensywna kawa z ekspresu.
Coretto – to espresso „dla dorosłych” z dodatkiem alkoholu, zazwyczaj grappy, brandy lub whisky.

Kapsułka Dolce Gusto – prosty sposób na ulubioną kawę
Jak widać jest w czym wybierać, jeśli chodzi o rodzaje kawy. Pytanie tylko czy zawsze mamy czas na przygotowywanie aromatycznej kawy zgodnie z oryginalnymi recepturami? Nie bez powodu tak ogromną popularnością cieszą się ekspresy do kawy, które niejako wykonują całą pracę za nas, a my tylko spijamy śmietankę… często dosłownie.
W tym przypadku niezwykle praktycznym i często wybieranym rozwiązaniem są ekspresy na tzw. kapsułki (np. Dolce Gusto). Nie ma tu żadnej filozofii, zawiłych instrukcji i wiedzy tajemnej. Z szerokiej oferty wybieramy rodzaje kawy, które preferujemy. Mogą być to typowe espresso (www.dolce-gusto.pl/flavours/espresso-kawa) albo cała aromatyczna i smakowita gama napojów – od klasyki espresso czy latte po ristretto, cafe a’lait i kawy bezkofeinowe Proces zaparzania jest dziecinnie prosty, a dodatkowym atutem jest naprawdę efektowny i stylowy design ekspresów sygnowanych przez Dolce Gusto.
W przypadku systemu Dolce Gusto gwarancją jakości jest połączenie doświadczeń dwóch potentatów w świecie kawy – producenta ekspresów Krups oraz lidera na rynku kaw, jakim jest Nescafe. Dzięki temu można zaparzyć aromatyczną kawę z ekspresu uzyskaną ze starannie selekcjonowanych ziaren. Bogaty wybór różnych rodzajów kawy jest też odpowiedzią na oczekiwania coraz bardzie wymagających i świadomych amatorów tego aromatycznego napoju.