Kiedy panuje upał i nie możecie znieść kolejnego pikantnego curry to, po co sięgacie? Chłodzącą miskę orzeźwiającej sałatki? Lekki makaron z pikantnym dressingiem? A może pełnowartościowy gulasz? Nie wybierajcie na oślep. W tym materiale pokażemy Wam kilka dań idealnych na upały.

Co jeść podczas upałów?

Na upały nie ma nic lepszego, niż świeża sałatka dla ochłody. Pamiętajcie jednak by wybierać te, które w składzie zawierają produkty jak najbardziej soczyste. Doskonałym tego przykładem są pomidory, melony, arbuzy, czy ogórki. Uważajcie też na pikantne dressingi. Pieprz czarny, chilli, a nawet imbir dodane do sałatki mogą okazać się strzałem w kolano, ponieważ zamiast efektu ochłodzenia doświadczycie czegoś zupełnie odwrotnego.

Dania idealne na upały!

Czego nie jeść podczas upałów?

Zanim przejdziemy do listy dań idealnych na upały, wspomnimy nieco o potrawach i składnikach, których zdecydowanie warto unikać. Przede wszystkim są to dania pikantne i ciężkostrawne. Po ich zjedzeniu układ trawienny jest bardzo pobudzony, ponieważ „skupia wszystkie siły”, by poradzić sobie z przetrawieniem. A to zwiększa temperaturę ciała, czego w czasie upałów zdecydowanie warto unikać.

Dlatego zalecamy, byście unikali gulaszów i ciężkich zup, a spróbowali lżejszych makaronów i sałatek. Jeśli nie możecie oprzeć się zachciankom na pikantne dania, to pamiętajcie, by były one również nieco kremowe, a najlepiej z dodatkiem nabiału. Zawarte w mleku, jogurtach czy śmietanie związki neutralizują „pikantny charakter” składników takich, jak np. chilli, dzięki czemu ich jedzenie będzie o wiele przyjemniejsze.

Dania idealne na upały!

Danie na tropikalną pogodę

Szukacie pomysłu na coś szybkiego? Proszę bardzo: sałatka z arbuzem i fetą – miła, „chłodna” sałatka jest idealnym daniem na upalny dzień. Do jej przygotowania użyjcie również mięty i soku z limonki. Taka mieszanka jest orzeźwiająca, lekka i może pełnić funkcję dania głównego lub deseru.

3 inspiracje kulinarne na upalne dni

  1. Gazpacho – jest to hiszpańska zupa, którą robi się z pomidorów, cebuli, papryki, ogórków, czosnku i pietruszki. Możecie ją zjeść jako lekką przystawkę lub nawet jako danie główne. Najlepsze w tym daniu jest to, że jest ono lekkostrawne i nie pozostawia uczucia ciężkości.
  2. Fettuccine Alfredo – to włoski makaron z kremowym sosem z parmezanu, masła i śmietany. Danie jest kremowe i pyszne, ale również wysoce strawne. Możecie je jeść, jako przystawkę, dodatek do innego włoskiego dania lub nawet, jako główny posiłek z sałatką u boku.
  3. Bruschetta – przepyszna, lekka i kolorowa przekąska z pieczywa z dodatkiem pomidorowej salsy. Jej przygotowanie to pestka. Wystarczy posmarować grzanki oliwą, ułożyć na nich pomidory i zapiec w piekarniku.

Dania idealne na upały!

Co jeść w upalne dni – podsumowanie

W czasie upałów ważne jest to, aby unikać ciężkich i pikantnych potraw. Obciążają one układ trawienny i zwiększają temperaturę ciała. O wiele lepiej, jeśli wybierzecie coś lekkiego, a tym bardziej obfitującego w wodę. Dlatego przy komponowaniu posiłków, wybierajcie raczej składniki roślinne. Świetnie w tej roli wypadają dania wegetariańskie, które poza smakiem kryją w sobie duże ilości wody, tak potrzebnej naszym organizmom w czasie upałów. Nie macie pomysłu na dania wegetariańskie? Na stronie przepisy.pl znajdziecie ich całe mnóstwo.


Discover more from SmartAge.pl

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Wspieraj SmartAge.pl na Patronite
Udostępnij.