Kiedy panuje upał i nie możecie znieść kolejnego pikantnego curry to, po co sięgacie? Chłodzącą miskę orzeźwiającej sałatki? Lekki makaron z pikantnym dressingiem? A może pełnowartościowy gulasz? Nie wybierajcie na oślep. W tym materiale pokażemy Wam kilka dań idealnych na upały.
Co jeść podczas upałów?
Na upały nie ma nic lepszego, niż świeża sałatka dla ochłody. Pamiętajcie jednak by wybierać te, które w składzie zawierają produkty jak najbardziej soczyste. Doskonałym tego przykładem są pomidory, melony, arbuzy, czy ogórki. Uważajcie też na pikantne dressingi. Pieprz czarny, chilli, a nawet imbir dodane do sałatki mogą okazać się strzałem w kolano, ponieważ zamiast efektu ochłodzenia doświadczycie czegoś zupełnie odwrotnego.
Czego nie jeść podczas upałów?
Zanim przejdziemy do listy dań idealnych na upały, wspomnimy nieco o potrawach i składnikach, których zdecydowanie warto unikać. Przede wszystkim są to dania pikantne i ciężkostrawne. Po ich zjedzeniu układ trawienny jest bardzo pobudzony, ponieważ „skupia wszystkie siły”, by poradzić sobie z przetrawieniem. A to zwiększa temperaturę ciała, czego w czasie upałów zdecydowanie warto unikać.
Dlatego zalecamy, byście unikali gulaszów i ciężkich zup, a spróbowali lżejszych makaronów i sałatek. Jeśli nie możecie oprzeć się zachciankom na pikantne dania, to pamiętajcie, by były one również nieco kremowe, a najlepiej z dodatkiem nabiału. Zawarte w mleku, jogurtach czy śmietanie związki neutralizują „pikantny charakter” składników takich, jak np. chilli, dzięki czemu ich jedzenie będzie o wiele przyjemniejsze.
Danie na tropikalną pogodę
Szukacie pomysłu na coś szybkiego? Proszę bardzo: sałatka z arbuzem i fetą – miła, „chłodna” sałatka jest idealnym daniem na upalny dzień. Do jej przygotowania użyjcie również mięty i soku z limonki. Taka mieszanka jest orzeźwiająca, lekka i może pełnić funkcję dania głównego lub deseru.
3 inspiracje kulinarne na upalne dni
- Gazpacho – jest to hiszpańska zupa, którą robi się z pomidorów, cebuli, papryki, ogórków, czosnku i pietruszki. Możecie ją zjeść jako lekką przystawkę lub nawet jako danie główne. Najlepsze w tym daniu jest to, że jest ono lekkostrawne i nie pozostawia uczucia ciężkości.
- Fettuccine Alfredo – to włoski makaron z kremowym sosem z parmezanu, masła i śmietany. Danie jest kremowe i pyszne, ale również wysoce strawne. Możecie je jeść, jako przystawkę, dodatek do innego włoskiego dania lub nawet, jako główny posiłek z sałatką u boku.
- Bruschetta – przepyszna, lekka i kolorowa przekąska z pieczywa z dodatkiem pomidorowej salsy. Jej przygotowanie to pestka. Wystarczy posmarować grzanki oliwą, ułożyć na nich pomidory i zapiec w piekarniku.
Co jeść w upalne dni – podsumowanie
W czasie upałów ważne jest to, aby unikać ciężkich i pikantnych potraw. Obciążają one układ trawienny i zwiększają temperaturę ciała. O wiele lepiej, jeśli wybierzecie coś lekkiego, a tym bardziej obfitującego w wodę. Dlatego przy komponowaniu posiłków, wybierajcie raczej składniki roślinne. Świetnie w tej roli wypadają dania wegetariańskie, które poza smakiem kryją w sobie duże ilości wody, tak potrzebnej naszym organizmom w czasie upałów. Nie macie pomysłu na dania wegetariańskie? Na stronie przepisy.pl znajdziecie ich całe mnóstwo.
Discover more from SmartAge.pl
Subscribe to get the latest posts sent to your email.