Powodem ataku może być nagła i dość intensywna reakcja alergiczna (lub niealergiczna) na jakiś czynnik. Wstrząs anafilaktyczny potencjalnie zagraża życiu, ponieważ w wyniku dostania się do organizmu alergenu – mediatora chemicznego, który oddziałuje na układ naczyniowy i mięśnie gładkie. Sama reakcja organizmu zwana anafilaksją może wynikać z reakcji układu immunologicznego, ale trzeba pamiętać, że może również nie wynikać z działania alergenu.

Co może grozić?

Specjaliści Alergiko.pl definiują, że szok anafilaktyczny może wystąpić nie tylko na skutek ukąszenia przez owady. Podobnie zadziałać mogą niektóre produkty spożywcze, leki lub też nawet leczenie odczulające. Lekarze podkreślają również, że zdarza się, że jakiś czynnik, który potencjalnie jest dla nas niegroźny, może się nasilać pod wpływem innych czynników – wysiłku fizycznego, wychłodzenia lub przegrzania organizmu czy też na przykład spożycia alkoholu. Statystycznie wstrząs anafilaktyczny występuje u około 1-3% populacji, częściej u osób młodych i kobiet.

Specjaliści twierdzą, że każde białko, które występuje w produktach spożywczych może wywołać silniejszą lub słabszą reakcję alergiczną. Najczęściej uczulają orzechy, mleko i jego przetwory, ryby i owoce morza czy chociażby jajka. To składniki, które występują samodzielnie, ale również są elementem bardzo wielu innych produktów. Warto dokładnie czytać informacje na każdym produkcie, nawet takim, w którym nie spodziewamy się znaleźć szkodzących nam składników. Często zdarza się również, że uczulają leki. Najczęściej specjaliści wymieniają na pierwszym miejscu antybiotyki oraz witaminy z grupy B. Wielu ludzi źle reaguje również na środki kontrastowe podawane podczas badań lekarskich takich jak na przykład tomografia komputerowa.

Specjaliści twierdzą, że każde białko, które występuje w produktach spożywczych może wywołać silniejszą lub słabszą reakcję alergiczną

Specjaliści twierdzą, że każde białko, które występuje w produktach spożywczych może wywołać silniejszą lub słabszą reakcję alergiczną

Objawy wstrząsu anafilaktycznego

Warto zaznaczyć, że reakcja organizmu na alergen lub też składnik niealergizujący może być groźna dla życia i dlatego wymaga profesjonalnej opieki lekarskiej. Objawy wstrząsu anafilaktycznego zaczynają się uaktywniać już w kilka lub kilkanaście minut od chwili kontaktu z drażniącym składnikiem. Na początku możemy doświadczać uczucia spętlenia, niepokoju, ucisku i bólu głowy. Potem dochodzą kolejne objawy – szum w uszach oraz spadek ciśnienia krwi towarzyszący przyspieszeniu akcji serca. Niepokojąca jest duszność, wymioty, biegunka i bóle brzucha. W najcięższych przypadkach może dojść nawet do drgawek, obrzęku krtani i zablokowania dróg oddechowych, który może prowadzić nawet do śmierci. Zazwyczaj jednak wstrząs anafilaktyczny objawia się wysypką na skórze, dusznością, kaszlem.

Podziel się.
Google+