Urządzenia są niezbędnymi elementami wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego typu restauracja, kawiarnia czy bar. Bez nich praktycznie niemożliwe jest prowadzenie jakiegokolwiek zakładu gastronomicznego. Bardzo ważne jest jednak to, aby zainwestować w dobrej jakości urządzenia, gdyż od tego w dużej mierze zależeć będzie jakość oferowanych dań i wydajność samych pracowników. Co zatem powinno znaleźć się w kuchni?

Jakie urządzenia gastronomiczne są niezbędne w kuchni ciepłej i zimnej?

Niezależnie od tego czy chodzi o dużą restaurację czy też o kawiarnię lub bar, koniecznością jest zakup odpowiednich urządzeń gastronomicznych. Mianem kuchni ciepłej określa się część lokalu gastronomicznego, gdzie przygotowywane są dania na gorąco. Z całą pewnością powinny znaleźć się w niej urządzenia grzewcze w postaci kuchenek, pieców konwekcyjnych, patelni, grillów czy frytkownic.

Bardzo istotną kwestią jest wybór odpowiedniego trzonu kuchennego, w oparciu o powierzchnię samego lokalu oraz liczbę przygotowywanych w nim dań. Jeśli kucharze nie będą mieli do dyspozycji wystarczającej liczy palników, to wpłynie to negatywnie na obsługę klientów, gdyż nie będą oni w stanie przygotować na czas wszystkich zamówionych potraw.

Bardzo istotną kwestią jest wybór odpowiedniego trzonu kuchennego, w oparciu o powierzchnię samego lokalu oraz liczbę przygotowywanych w nim dań.

Bardzo istotną kwestią jest wybór odpowiedniego trzonu kuchennego, w oparciu o powierzchnię samego lokalu oraz liczbę przygotowywanych w nim dań.

Jeśli lokal gastronomiczny jest duży, to najlepiej jest zainwestować w złożone trzony kuchenne, składające się z wielu elementów. Zarówno w dużej jaki małej kuchni sprawdzą się piece konwekcyjne. Przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na odpowiednie atesty i okres gwarancyjny.

Urządzenia gastronomiczne znajdziesz na – gastromix.pl

W lokalu gastronomicznym nie może zabraknąć uchylnych patelni, dzięki którym można smażyć i dusić potrawy. Idealnie sprawdzają się wszędzie tam, gdzie trzeba szybko przyrządzić duże ilości jednakowych posiłków. W kuchni ciepłej często niezbędne są także urządzenia takie jak piece do pizzy, grille i piece piekarskie. Podobnie zresztą jak miksery, zlewy, okapy i urządzenia chłodnicze. W kuchni zimnej z kolei potrzebne będą różne szafy, stoły i witryny chłodnicze oraz roboty kuchenne, krajalnice, szatkownice i obieraczki. Wybór urządzeń gastronomicznych w dużym stopniu zależy od tego, jakie rodzaje dań serwuje lokal i w jakiej ilości.

Podziel się.