Włoskie kluski mogą oczarować każdego smakosza. Przyrządzane z ziemniaków lub z ziemniaczanego puree, mogą stać się podstawą wielu ciekawych dań obiadowych. Jak można je podawać? Oto 6 najciekawszych i zarazem bardzo prostych sposobów.

Sposób 1. Magia ziół

Gnocchi z ziołami to najprostsze danie z włoską kluską w roli głównej. Specjał ten powstaje z ugotowanych ziemniaków, które należy połączyć z jajkiem, mąką pszenną oraz mąką ziemniaczaną. To z tych składników powstają kluseczki. Ciasto na gnocchi należy, jeszcze przed uformowaniem klusek i ich ugotowaniem, połączyć z przyprawami – granulowanym czosnkiem, bazylią, tymiankiem, solą, pieprzem oraz z ziołami prowansalskimi. A jak gotować kluseczki? Wystarczy je wrzucić na gorącą wodę i poczekać, aż wypłyną na powierzchnię.

Sposób 2. Smak dyni

Dyniowe kluseczki powstają z puree z dyni, które łączy się z żółtkiem, mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Doprawione solą i pieprzem ciasto należy następnie starannie wymieszać, a z powstałej w ten sposób masy uformować kluseczki. Po ugotowaniu można je podać z listkami rukoli, a całość posypać startym parmezanem.

Jeśli chcemy aby nasze gnocchi miało ziołowy smak, ciasto należy, jeszcze przed uformowaniem klusek i ich ugotowaniem, połączyć z przyprawami

Jeśli chcemy aby nasze gnocchi miało ziołowy smak, ciasto należy, jeszcze przed uformowaniem klusek i ich ugotowaniem, połączyć z przyprawami

Sposób 3. Kluseczki na słodko

A co z miłośnikami owoców? Dla nich ciekawą propozycją mogą się okazać tradycyjne włoskie kluseczki, które po ugotowaniu zalewa się masą przygotowaną z podsmażonych jabłek z rabarbarem oraz z cukrem. Takie zestawienie zadowoli miłośników słodkości, z pewnością przypadnie też do gustu najmłodszym.

Sposób 4. Gnocchi z kremem grzybowym

Kluseczki gnocchi można też podać z kremem z suszonych grzybów, połączonych z pietruszką, marchewką, śmietaną oraz warzywnym bulionem. By danie takie wybornie smakowało, należy też zadbać o odpowiednie przyprawy. Liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy, sól i pieprz – oto dodatki, dzięki którym grzybowy krem nabierze niezwykłego charakteru.

Gnocchi z kremem grzybowym

Gnocchi z kremem grzybowym

Sposób 5. Gnocchi z pesto i suszonymi pomidorami

Ta propozycja powinna przypaść do gustu nawet tym najbardziej wymagającym miłośnikom kuchni włoskiej. Sposób przygotowania kluseczek niczym nie odbiega tu od podstawowego przepisu, gdyż o wyjątkowości tej potrawy decyduje pesto. Do jego przygotowania potrzebna jest bazylia, czosnek, orzeszki pini, twardy ser oraz oliwa z oliwek. Wszystkie te składniki należy zblendować, a następnie przenieść na ugotowane kluseczki. Całość można ozdobić pomidorkami oraz odrobiną startego sera.

Sposób 6. Włoskie kluseczki z szynką parmeńską

To kolejny przepis, po który bardzo chętnie sięgają miłośnicy dobrej kuchni. Ugotowane kluseczki podsmaża się tu dodatkowo na patelni, w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. W trakcie smażenia do gnocchi należy dodać szynkę parmeńską, która nada kluseczkom smak i aromat. Gdy kluski będą już zarumienione, należy przełożyć je na talerz i dodatkowo posypać odrobina startego sera.

We włoskiej kuchni ni brak ciekawych potraw i dodatków, po które chętnie będziemy sięgać. Jednym z nich jest gnocchi – małe kluseczki, które mogą zrobić wielkie wrażenie.

Podziel się.
Google+